Angličania vydajú spis o najväčšej futbalovej tragédii

17.10.2011 Celý región

LONDÝN 17. októbra (WEBNOVINY) - Britská vláda nebude brániť zverejneniu vyšetrovacieho spisu o najväčšej futbalovej tragédii v národných dejinách, pri ktorej v roku 1989 na štadióne Hillsborough v Sheffielde zahynulo 96 priaznivcov FC Liverpool.

Ministerstvo vnútra však trvá na tom, aby sa celej procedúry ujala nezávislá komisia zostavená pred dvoma rokmi vtedajším kabinetom. Otázkou zverejnenia údajov, ktorého sa dovolávajú predovšetkým pozostalí po obetiach, sa mal v pondelok zaoberať aj parlament. Očakáva sa, že prijme nezáväznú výzvu na odtajnenie všetkých relevantných materiálov, a to bez cenzúry či redakčnej úpravy.

"Všetky dokumenty sme už dávnejšie poskytli nezávislej komisii. Počítame s tým, že sa k nim najskôr dostanú rodiny obetí z Hillsborough, až potom príde na rad široká verejnosť," uviedol vládny hovorca.

Tragédiou na Hillsborough 15. apríla 1989 vyvrcholilo čierne desaťročie anglického futbalu spojené s chuligánstvom. Počas semifinálového duelu FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest bolo pri tlačenici na preplnenej tribúne Leppings Lane End udupaných či udusených 96 priaznivcov Liverpoolu. Nešťastie viedlo k zvýšeniu bezpečnostných štandardov na anglických štadiónoch vrátane zrušenia tribún na státie.
 

Vyberte región